Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Skorpiók mérgével gyógyítanának

Több olyan toxint is felfedeztek a Debreceni Egyetem (DE) Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének kutatói, amelyekkel a szervezetben lévő rendellenes sejteket felismerő és elpusztító sejtek túlműködését, és így az autoimmun betegségek kialakulását lehet megelőzni.
A több mint tíz éve alakult munkacsoport a DE kutatóegyetemi pályázatának keretében végzi azt a munkát. A kutatók a rendellenes – kórokozóval fertőzött vagy rákos – sejteket kiszűrő T-sejteket vizsgálják.
Az immunrendszer rendeltetésszerű működésébe gyakran csúszhat hiba: előfordulhat, hogy a T-sejtek túlműködnek, azaz a szervezet saját, jól működő sejtjeit is megtámadják. Ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett autoimmun betegségek – ismertette Panyi György tanszékvezető.
A kutatáshoz egy mexikói munkacsoport biztosít tisztított és összetevőire bontott skorpiómérget. A biológiailag aktív méregkomponensek közül az ioncsatornák gátlására alkalmas, kisméretű, fehérje természetű peptid toxinokat keresik a debreceni szakemberek, amelyek a jövőben az autoimmun betegségek gyógyítására használt gyógy-szerek alapanyagai lehetnek.
A kutatócsoport a méregben több olyan toxint is felfedezett, amelyek a T-sejtek egyik specifikus ioncsatornáját gátolják, vagyis e molekulák alkalmazásával vissza lehet szorítani az autoimmun betegségekre jellemző szöveti reakciókat. A projektben résztvevők álláspontja szerint ezek az eredmények rendkívül bíztatóak és egyben közlik azt is, hogy a kutatás átlépett az állatkísérleti stádiumba.
A most publikált eredmények orvosi gyakorlatban való felhasználásra valószínűleg még több mint tíz évet kell várni, de a kutatás folytatásához a közelmúltban újabb pályázati forrást sikerült elnyerniük.

(Forrás: MTI)

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató