Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Védőoltásokról betegtájékoztatás

A PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika felhívása

A szisztémás autoimmun betegségekben és gyulladásos ízületi betegségben szenvedő betegeknél már önmagában a betegség is, valamint a kezelésére alkalmazott gyógyszerek is növelhetik a fertőzések kialakulására a fogékonyságot.
A fertőzés következtében kialakuló magas láz kifejezetten megterhelheti a szervezetet, mely akár szív-, tüdő- és veseproblémákat is eredményezhet. Emellett az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszeres kezelés miatt a fertőzés súlyosabb formában jelentkezhet, nagyobb a tüdőgyulladás kialakulásának a veszélye, a gyógyulás is elhúzódóbb lehet.
Éppen ezért betegeinknél nagyon fontos a fertőzések lehetőség szerinti megelőzése. Ebben nyújtanak nagy segítséget a védőoltások.

INFLUENZA ELLENI VÉDŐOLTÁS

Kinek javasolt az influenza elleni védőoltást?
Klinikánkon támogatjuk és javasoljuk minden szisztémás autoimmun betegségben és gyulladásos ízületi betegségben szenvedő betegünknél (azaz szisztémás szklerózis, szisztémás lupusz eritematózus, antifoszfolipid szindróma, Sjögren szindróma, gyulladásos izombetegség, vaszkulitisz, polymyalgia reumatica, reumatoid artritisz, spondilitisz ankilopoetika, pikkelysömörhöz társuló gyulladásos ízületi betegségben) az influenza elleni védőoltás beadását.
Az influenza elleni védőoltás az immunológiai betegséget nem befolyásolja hátrányosan.
A védőoltás ingyenesen igényelhető, a beadással kapcsolatban keresse a gondozó Háziorvos Kollégát.
Kinél nem javasolt a védőoltás beadása?
Amennyiben tojással (ovalbumin), formaldehiddel, gentamicinnel, neomicinnel, vankomicinnel, illetve ciprofloxacinnal szembeni allergia ismert, vagy 2 héten belül felső légúti fertőzésre vagy egyéb fertőzésre utaló tünete volt az illető személynek, nem javasolt a védőoltás beadása.
Melyik védőoltást adassák be a szisztémás autoimmun betegségben/gyulladásos ízületi betegségben szenvedők?
A három komponensű védőoltás is hatékony, nem kell várni a 4 komponensűre (ami várhatóan idén nem is lesz elérhető, csak egy nagyon szűk csoport – terhes nők és 3 év alatti kisgyerekek számára).
Szükséges-e az immunszupresszív gyógyszerek módosítása az oltás előtt?
Az immunszupresszív gyógyszerek módosítása nem szükséges a beadás előtt, alatt és után.
Amennyiben jelentősen immunszupresszív kezelést kap jelenleg (ciklofoszfamid, Mabthera, vagy közepes-nagy dózisú Medrol, azaz 16 mg, vagy e feletti dózis), a védőoltás hatékonysága kifejezetten csökkenhet. Emiatt ebben az esetben a beteggel egy háztartásban élőknél javasolt főként az influenza elleni védőoltás beadása.

A TÜDŐGYULLADÁS ELLENI VÉDŐOLTÁS (PNEUMOCOCCUS ELLENI VÉDŐOLTÁS)

Kinek javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás beadása?
A tüdőgyulladás elleni védőoltás ingyenesen nem érhető el, beszerzése anyagi terhet ró a családra. Mégis, amennyiben az anyagi helyzet lehetővé teszi, ezen védőoltás beadását is javasoljuk a biológiai terápiás kezelésben, illetve egyéb immunszupresszív kezelésben (Medrol, Myfenax, Advagraf, Imuran, Methotrexat, Ebetrexat/Namaxir/Metoject, Leflunomid/Arava) részesülő betegeinknél.
Ezen gyógyszeres kezelések nélkül is javasolt beadatni, amennyiben a betegnek ismert tüdőbetegsége is van (tüdőfibrózis, pulmonális hipertónia, idült obstruktív tüdőbetegség, asztma).
A tüdőgyulladás elleni védőoltás felírásában és beadásában kérje a gondozó Háziorvos Kolléga segítségét.
Mi a teendő, ha mindkét védőoltást be szeretnék adatni?
A védőoltások beadathatóak ugyanazon a napon (amennyiben 2 héten belül fertőzésre utaló tünetek nem voltak), ebben az esetben a két védőoltás beadása a két különböző vállba történjen.
Amennyiben további kérdések merülnek fel a gondozó Háziorvos Kollégában, kérjük keresse Klinikánkat bizalommal.

PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinika

Pécs, 2020.11.13.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató