Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Dr. Szekanecz Zoltán az EULAR új alelnöke

Az európai reumatológiai szervezetek szövetsége, az EULAR alelnökévé választotta Szekanecz Zoltánt, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professzorát. Kiemelt célja a közép-kelet európai, ezen belül a hazai reumatológusok, szakdolgozók és betegek érdekének hatékony érvényesítése.

Az EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology) a legnagyobb európai reumatológiai szervezet, melynek 45 ország a tagja. A szövetség koordinálja a nemzetközi erőfeszítéseket a reumatológiai betegek ellátása, az oktatás és a kutatás kapcsán. Nemzetközi hálózat, amely kapcsolatban áll az Európai Parlamenttel és más döntéshozókkal is.

Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a DE Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékének vezetője korábban három évig volt az EULAR Tudományos Bizottságának tagja. 2019-ben választották meg a szövetség főtitkárának, néhány napja pedig az idén átalakult szervezet három alelnökének egyike lett. A debreceni professzor a nemzeti társaságokért felelős alelnöki posztot tölti be.

– Már főtitkárként is a hálózatépítés és a meglévő nemzetközi kapcsolatok erősítése volt a fő célom, alelnökként ez még inkább fontos. Tapintható különbségek vannak a tagországok között a betegellátási viszonyok, a kutatási potenciál, az elnyert pályázatok, az EULAR kongresszuson kifejtett aktivitások, az EULAR bizottságaiban való részvétel tekintetében. Kiemelt feladatom a 45 tagország potenciáljának feltérképezése, és lobbizás, szervezés a földrajzi és egyéb egyenlőtlenségek csökkentésére. Nem titkolt feladatom a közép-kelet európai régió képviseletének erősítése. A heterogenitás csökkentése, a minden tagállamot célzó hálózatépítés mindhárom pillért érinti, ezért közvetve felelős vagyok a szakdolgozókért és a betegszervezetekért is – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szekanecz Zoltán.

A Debreceni Egyetem professzorának alelnöki kinevezése 2 évre szól, és egyszer meghosszabbítható, alelnökként tagja az EULAR vezető szervének (Board) és több bizottságnak. Szekanecz Zoltán, aki a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke is, bízik abban, hogy új pozícióján keresztül Magyarország helyzetét is erősíteni tudja a nemzetközi szövetségben. 

Forrás: Debreceni Egyetem weboldala, Sajtóiroda. Fotó: Fülöp Máté.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató