Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Az Astrazeneca covid elleni gyógyszere jó eredményeket produkált

Az Astrazeneca koronavírus-gyógyszere a felére csökkenti a súlyos covid-19 betegség kialakulását és a halálozás kockázatát a III. fázisú vizsgálat szerint  közölte a Forbes.hu szerkesztőségével a gyógyszergyár. Az amerikai gyógyszerhatóság előtt a szer engedélyeztetése.

Az Astrazeneca hosszú hatású antitest kombinációja (jelenlegi „nevén”: AZD7442) a placebóhoz képest a felére csökkentette a súlyos covid megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint (ez az ún. TACKLE vizsgálat, lásd lejjebb) .

A vizsgálatba bevont résztvevők 90 százaléka olyan populációkból került ki, akiknél magas a súlyos megbetegedés előrehaladásának kockázata, beleértve a társbetegségekkel küzdőket is.

A gyógyszergyár közlése szerint a vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges „végpontot”: az injekció formájában adott 600 milligramm AZD7442 dózis 50%-kal csökkentette a súlyos covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát a placebóhoz képest azoknál a járóbetegeknél, akiknél a tünetek hét vagy annál kevesebb napja jelentkeztek.

A vizsgálat kimutatta, hogy a készítmény a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kezelt résztvevők esetében a placebóhoz képest 67%-kal csökkentette a súlyos covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát.

Az AZD7442 az első olyan hosszú hatású antitest készítmény, amelynek III. fázisú vizsgálat adatai

a covid megelőzésében és kezelésében egyaránt előnyösnek bizonyultak, és könnyen beadható injekció formájában. 

Jelentősége a covid kezelésében

„A súlyos covid-19 fertőzések folyamatos előfordulása miatt világszerte nagy szükség van olyan új terápiákra, mint az AZD7442, amelyek megvédhetik a veszélyeztetett népességcsoportokat a COVID-19 fertőzéstől, és segíthetnek megelőzni a súlyos betegség kialakulását. Ezek a pozitív eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 fontos szerepet játszhat a súlyos világjárvány elleni küzdelemben” – nyilatkozta Hugh Montgomery, a University College London intenzív terápiás professzora és a TACKLE vizsgálatvezetője.

„Az antitesttel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti betegség súlyossá fokozódását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat” – mondta a gyógyszer jelentőségéről Mene Pangalos, a Biopharmaceuticals kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke.

Magyarországról is voltak vizsgált személyek

A TACKLE egy III. fázisú, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, multicentrikus vizsgálat, amely a COVID-19 megelőzése szempontjából vizsgálja az AZD7442 egyszeri (600 mg-os) adagjának biztonságosságát és hatásosságát placebóval összehasonlításban.

Magyarul: a vizsgálatba bevont 903 beteg fele placebót, vagyis hatástalan szert kapott, míg a másik fele AZD7442-t. A kutatásban résztvevők nem tudták ki mit kap, véletlenszerűen döntötték el, melyik páciens kap valódi gyógyszerkészítményt. A vizsgálatot 96 helyszínen végezték, köztük Magyarországon is. Az elsődleges elemzés 822 résztvevő eredményein alapult. A vizsgálathoz kapcsolódó összes eredményt benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

Az Astrazeneca megvitatja az adatokat az egészségügyi hatóságokkal is, sőt. A hónap elején már benyújtották kérelmüket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA) az AZD7442 sürgősségi felhasználásának engedélyezésére.

A Pfizer is jól halad a covid gyógyszerrel

A covid betegség kezelésére szájon át bevehető tablettán dolgozik a Pfizer. Az injekcióval beadható verzió náluk is felmerült, ezt azonban végül elvetették (a kontaktszám csökkentése miatt jobb, ha a betegnek nem kell kórházba mennie). A Biontech-kel együtt hatásos vakcinát fejlesztő amerikai gyógyszergyár év végére, 2022 elejére ígéri a covid elleni tablettát. (A tabletta mellett szól a könnyű szállíthatóság, ezért van olyan vakcinafejlesztő, aki ilyen formátumban gyártana szérumot a most használt injekciók helyett.)

A világjárvány elleni küzdelem újabb fejezete lesz, ha több hatásos gyógyszer is lesz majd a piacon, amivel elkerülhető lesz a kórházi kezelés vagy a súlyosabb egészségkárosodás.

Forrás: Forbes.hu | Borítókép: Az Astrazeneca oxfordi kutatólaborja.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató